Bravčový grilovaný steak s chimichurri omáčkou

Šťavnaté mäso, vôňa dreva a bylinková explózia chutítakto má vyzerať pravé grilovanie! Bravčový steak zo stehna a svieža chimichurri omáčka tvoria dokonalý letný pár. Jedno sústo a ocitnete sa na slnkom zaliatej záhrade, kde sa miešajú vône čerstvých byliniek a dymu z dreveného uhlia. Ideálny recept pre všetkých, ktorí chcú zážitok z grilu povýšiť na vyššiu úroveň.

[products https://www.vsetkopregril.sk/mpse9qamzcouwy7/] 

Čo budete potrebovať?

Na chimichurri omáčku:

  • 5 šálok čerstvej nasekanej petržlenovej vňate

  • 5 strúčikov nasekaného cesnaku

  • 5 bobkových listov

  • 3 a ½ lyžice sušeného oregana

  • 2 a ½ lyžičky drvenej červenej papriky

  • 2 a ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

  • 2 a ½ lyžičky soli

  • 2 a ½ šálky avokádového oleja

  • ½ šálky červeného vínneho octu

Na mäso:

  • 3 kg bravčového steaku zo stehna (odblaneného)

  • sušené paradajky (na ozdobenie)

Ako na to?

  1. Príprava chimichurri omáčky. Vo veľkej mise alebo v kuchynskom robote zmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, cesnak, bobkové listy, oregano, papriku, soľ, korenie, olej a vínny ocot. Ak používate mixér, nastavte ho na nízke otáčky, aby sa omáčka nesekala príliš najemno. Hotovú omáčku rozdeľte na dve polovice.
  2. Marinovanie mäsa. Jednu polovicu omáčky použite ako marinádu. Mäso dôkladne potrite a nechajte aspoň 10 minút odležať pri izbovej teplote.
  3. Grilovanie. Gril predhrejte na 175 °C a pripravte ho na grilovanie nad dreveným uhlím. Steak grilujte z každej strany, kým nedosiahne požadovanú vnútornú teplotu – ideálne okolo 63–68 °C. Po zložení z grilu nechajte mäso 5–7 minút odpočinúť.
  4. Servírovanie. Mäso nakrájajte na plátky, podávajte preliate zvyškom chimichurri omáčky a ozdobené sušenými paradajkami.

Prajeme dobrú chuť!

Tip na záver: Chimichurri omáčka chutí výborne aj ku grilovanej zelenine alebo bielemu mäsu – pripravte si jej rovno viac do zásoby!

Tento recept spája to najlepšie z letného grilovania – kvalitné mäso, vôňu dreva, čerstvé bylinky a sviežu chuť. Bravčový steak s chimichurri nie je len jedlo, je to zážitok. Doprajte si ho s priateľmi, pivom v ruke a praskajúcim uhlím pod roštom. Pretože toto je grilovanie, ako má byť!

Ak hľadáte grilovacie náradie, korenie a omáčky, teplomery alebo palivo pre váš gril, všetko nájdete na jednom mieste – u nás na vsetkopregril.sk. Či už grilujete na drevenom uhlí, peletách alebo plyne, máme pre vás všetko, čo potrebujete pre dokonalý grilovací zážitok.